fbpx
Mokesčiai pardavus (NT) nekilnojamąjį turtą

Mokesčiai pardavus (NT) nekilnojamąjį turtą

Nekilnojamojo turto (NT) pardavimas yra svarbus finansinis žingsnis, kurį lydi įvairūs mokesčiai. Dažnai žmonės, nesusipažinę su mokestinėmis prievolėmis, gali netikėtai susidurti su didelėmis išlaidomis ir nuostoliais. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius mokesčius, taikomus fiziniams asmenims pardavus NT Lietuvoje, ir pateiksime patarimus, kaip išvengti nereikalingų mokesčių. Sužinoję šią informaciją iš anksto, galėsite geriau planuoti savo finansinius sprendimus ir išvengti netikėtų išlaidų.

Toliau straipsnyje pateikiu pavyzdžius, kada reikia ir kada nereikia mokėti mokesčius. Atkreipkite dėmesį, kad mokesčių įstatymai Lietuvoje nuolat kinta, todėl siūlau patikrinti šio straipsnio rašymo datą ir palyginti čia pateiktą informaciją keletoje šaltinių ar nėra galimų atnaujinimų.

Taip pat, mėgstantiems labiau klausyti audio formatą, nei skaityti tekstinę medžiagą, žemiau yra pateiktas audio failas, kuriame yra visa informacija esanti šiame straipsnyje įgarsinta Jūsų patogumui.

 

 

Nekilnojamojo turto (NT) mokesčiai pardavus – audio.

 

Gyventojų pajamų mokestis (GPM) pardavus NT

 

Gyventojų pajamų mokestis yra svarbiausias mokestis, kurį turite apsvarstyti parduodami NT. 2024 metais taikomas 15% tarifas nuo pelno, kuris apskaičiuojamas kaip skirtumas tarp pardavimo kainos ir įsigijimo kainos, atėmus leidžiamus atskaitymus. Žemiau pateikiamas (GPM) apmokestinimo pavyzdys:

 

Situacija: Laurynas parduoda savo butą už 100,000 EUR. Jį įsigijo prieš 5 metus už 70,000 EUR.

Skaičiavimas: Pelno suma = 100,000 EUR – 70,000 EUR = 30,000 EUR.

Mokėtinas GPM: 30,000 EUR x 15% = 4,500 EUR.

 

Atleidimas nuo gyventojų pajamų mokesčio (GPM)

 

Pardavus nekilnojamąjį turtą, gyventojų pajamų mokestis (GPM) dažnai kelia rūpesčių, tačiau tam tikrais atvejais galite būti atleisti nuo šio mokesčio. Suprasdami, kada galite pasinaudoti atleidimu nuo GPM, galėsite efektyviau planuoti savo finansus ir išvengti papildomų išlaidų. Toliau straipsnyje aptarsime situacijas, kuriose taikomas atleidimas nuo GPM, pateikdami praktinius pavyzdžius. Taip pat pabrėšime, kaip svarbu nuolat sekti galimus mokestinės politikos pokyčius, kad būtumėte informuoti apie savo teisę į mokestines lengvatas. Žemiau pateikiami atvejai su pavyzdžiais, kuriais galite būti atleisti nuo (GPM) mokesčio:

 

10 metų nuosavybė: Jei turtą nuosavybės teise išlaikėte bent 10 metų.

Pavyzdys: Petras parduoda savo namą, kurį turėjo 12 metų. Jis nereikia mokėti GPM, nes turtą laikė ilgiau nei 10 metų.

 

Deklaruota gyvenamoji vieta: Jei turtas buvo deklaruotas kaip jūsų gyvenamoji vieta bent 2 metus iki pardavimo.

Pavyzdys: Laurynas parduoda savo butą, kuriame buvo deklaravęs gyvenamąją vietą 3 metus. Jis yra atleista nuo GPM.

 

Naujo NT įsigijimas: Jei turtą nuosavybės teise išlaikėte mažiau nei 2 metus, tačiau per vienerius metus nuo pardavimo pajamų įsigysite kitą NT ir deklaruosite jį kaip savo gyvenamąją vietą.

Pavyzdys: Laurynas parduoda butą, kurį turėjo tik 1 metus, bet per kitus metus nusiperka namą ir ten deklaruoja savo gyvenamąją vietą. Jis yra atleistas nuo GPM.

 

Išlaidų rinkimas ir pagrindimas pardavus NT

 

Norint sumažinti mokėtiną gyventojų pajamų mokestį (GPM) pardavus nekilnojamąjį turtą, galima pasinaudoti įvairiomis išlaidomis, susijusiomis su NT pardavimu. Šios išlaidos gali būti atimamos iš gautų pajamų, taip sumažinant apmokestinamąją pelno sumą. Svarbu tinkamai surinkti ir pagrįsti šias išlaidas, kad jos būtų pripažintos mokestiniu požiūriu. Pavyzdžiui:

 

  • NT įsigijimo išlaidos:

    • Pirkimo kaina
    • Notarų paslaugos
    • Registracijos mokesčiai
  • Rekonstrukcijos ir remonto išlaidos:

 

    • Sąskaitos faktūros už atliktus darbus
    • Darbų atlikimo sutartys
    • Kitokie dokumentai, patvirtinantys išlaidas (pvz., kvitai už medžiagas)

 

Noriu paminėti, kad brokerių komisiniai parduodant turtą nėra pripažįstami kaip išlaidos, mažinančios apmokestinamąją pajamų sumą. Pagal Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), šių išlaidų įtraukti negalima.

Svarbu, kad visos šios išlaidos būtų tinkamai dokumentuotos ir pagrįstos. Pagal Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) nurodymus, tokios išlaidos privalo būti įtrauktos į turto įsigijimo kainą arba deklaruotos kaip atskaitymai, kad būtų galima sumažinti apmokestinamąją pajamų sumą.

Norėdami išvengti galimų problemų ir užtikrinti, kad visi atskaitymai bus pripažinti, rekomenduojama konsultuotis su mokesčių specialistais arba NT brokeriais. Tai padės tinkamai paruošti visus reikalingus dokumentus ir teisingai deklaruoti pajamas.

 

Apibendrinimas

 

Pardavus nekilnojamąjį turtą Lietuvoje, svarbu gerai išmanyti galiojančius mokesčius, kad išvengtumėte netikėtų finansinių pasekmių. Gyventojų pajamų mokestis (GPM) gali siekti 15% nuo pelno, tačiau tam tikrais atvejais gali būti taikomos lengvatos, pavyzdžiui, turto laikymas ilgiau nei 10 metų arba naujo NT įsigijimas. Norint tiksliai apskaičiuoti mokesčius ir pasinaudoti visomis galimomis lengvatomis, rekomenduojama konsultuotis su mokesčių specialistais ir reguliariai tikrinti naujausią informaciją Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) puslapyje.

Daugiau informacijos galite rasti šiuose šaltiniuose: VMI apie nekilnojamojo turto mokesčius, DELFI apie mokesčių naujoves.

 

 

 

D.U.K.

Dažniausiai užduodami klausimai apie (NT) mokesčius

Nuolatiniai Lietuvos gyventojai turi deklaruoti gautas NT pardavimo pajamas iki sekančių metų gegužės 2 d. Jei deklaravote išvykimą iš Lietuvos, pajamas turite deklaruoti per 30 kalendorinių dienų.

Taip, jei paveldėtas turtas buvo iš pirmos eilės giminaičių ir parduodamas už retrospektyvinę vertę, GPM mokėti nereikia.

Kai kurios savivaldybės taiko lengvatas tam tikroms gyventojų grupėms, pvz., pensininkams, neįgaliesiems ar daugiavaikėms šeimoms. Norint gauti šias lengvatas, būtina pateikti atitinkamus dokumentus savivaldybei.

 

Turite papildomų klausimų?

Konsultuokitės su Laurynu Bilotu jau dabar!